21.2.06

ONLINE -KIRJOITTAJAT IMPROVISOIVAT

"Koominen, satiirinen ja surrealistinen fiktio kukoistaa online-draamassa" kirjoittaa Antoinette LaFarge.

Hän on ohjannut Plaintext Companyn näyttelijöitä, siis kirjoittajia, siis Plain text, dialogi-improvisaatio-ihmekirjoittajia. Ja teatterilla on aika vaikuttavaa draamatuotantoa - esimerkiksi Rooman (tai Amerikan) Imperiumin syntyyn liittyvä poliittinen satriiri joka on editoitu ryhmän kirjoitusimprovisaatioista.

Että online -kirjoittajille on improvisaation henkeä ilmassa.

Minua on jo jonkun aikaa kiinnostanut se, että mitä silloin tapahtuu kun virtuoosimainen kirjoittaja improvisoi dialogissa mukana. LaFarge sanoo, että chat-huoneista henkii vääränlainen "onko täällä ketään" -jahnaus, mutta tekstuaalisten roolipelien MOO -alustoille saa asennettua hyvät, improvisaatioita liikkeelle saattavat lataukset. Seikkailupelien latteat roolit, pakollinen juoni ja sisäänrakennettu voitontavoittelu on systeemistä purettava, niin että luovalla kirjoittamiselle avautuu tilaa.

Tarvitaan roolit ja draamallista toimintaa, ja loppu on kirojoittajan improvisaation taitoa. On kuitenkin aika hämmästyttävää se, että vapaan improvisaation alta paljastuukin draaman traditioon juurtuneet tyylit kuten komiikka, satiiri ja surrealismi. Ihan mukavia tyylejä, ja on jännä huomata että kun taitavat kirjoittajat improvisoivat; virtuoosit tekevät sitä ihan kuin musiikissakin, tyylitellen.

Site Meter