11.3.06

TOIMITTAJA EI KUUNTELE PUHETTA (2)

Filosofit ovat jo pitkään valittaneet sitä, että medialle on ihan turha puhua: se ei ymmärrä , ja se yleistajuisuuden nimissä sensuroi kielen. En usko että tämä johtuu filosofien herkkänahkaisesta elitismistä vaan siitä että filosofin työ on nimenomaan epäillä kaikkea sitä mitä esitetään itsestääselvänä. Toimittajien rutiiniksi on tullut aika tyly kielen mankelointi, ja sitä on syytä ruotia.

Tällainen kielimankeli oli tänään taas päivittäisessä latistamistyössään, kun Hesarin kulttuurisivuilla haastateltiin Dave Lindholmia valtionpalkinnon johdosta. Siis Dave, joka on rocklyriikkaan tuonut aivan uskomattomia puhekielen aksentteja, sellaisia jotka pelkästään kirjoitettunakin latistuvat - puhumattakaan siitä millaiseksi Daven kieli mankeloitui rutiinihaastattelussa. Kuunnelkaa mielessänne taustalle Daven puhetta, ja verratkaa tähän:

"Ihan hyvältä palkinto tuntuu - saa maksettua velkoja - mutta eipä tätä duunia ole palkintojen takia tehty, vaan niin yksinkertaisesta syystä kuin rakkaudesta musiikkiin." (HS 11.3.06)

Näin siis vedetään rutiinilla! Puhujan ääni katosi ja käteen tarjottiin latteus. Ja tätä siis tarkoittaa se että media latistaa eri tavalla puhuvat kaikki samaan muottiin. Toisin sanoen toimittajarutiini tuottaa paitsi ajatuksellisia latteuksia, niin se huomaamatta sensuroi myös puhetapoja. Ovatko kaikki muut kuin filosofit jo tottuneet tällaiseen ?
Site Meter