2.4.06

VIRTUOOSI NÄIVETTYI, MUTTA JOKIN UUSI ITÄÄ

Se oli viimeviikolla, kun heräsin aamuvaloon jo kuudelta ja ryhdyin lukemaan, löysin käsitteen nimeltä ingenium ja innostuin siitä niin että istutin sen heti multaan.

Ingenium on vanha retorinen taito, kyky puhua tiukassa paikassa sponaanisti ja nerokkaasti. Ingenium otti aiheensa läheltä; käden, korvan tai silmän ulottuvilta. Mutta se ei ollut vain oivaltavaa läsnöoloa, en tiedä vielä miksi, mutta se liitti aisteihin aina myös ihmeen, ja uskomattoman elementin.

Sellainen on ingenium, lisäksi sillä ei ole yksilöllisyyttä, se elää naureskelevissa pöytäseurueissa, ei kuulu kenellekään - toisin kuin sen jurottava johdannainen genius.

Kevät on siinä vaiheessa, että ensimmäiset taimet vihertävät ikkunalla. Katson kuinka joillakin on siemen latvassa. Ne nostavat omaa alkuperäänsä kuin kukkaa ylös. Kaunein niistä on sellainen, jonka molemmat sirkkalehdet ovat vielä siemenessä kiinni. Se on huipentuma, sen kehämäinen viritelmä on jo illalla lauennut auki.

Minun tietoni ingeniumista ovat vasta hatarat ja aluillaan, mutta ehkä siitä voisi kehityä termi kuvaamaan tulevaisuuden kirjoittajia. Viime syksyyn asti uskoin että tulevaisuuden kirjoittajaa voisi kutsua virtuoosiksi. Mutta sitten tuli syksyn pimeät, ja virtuoosi näytti todellisen luontonsa -virtuoosi ei ollutkaan muuta kuin tekninen taituri. Virtuoosi oli yksilö, hieman parempi kuin alansa ammattilainen. dominoi taidollaan. Huomasin, että minä vain arvostin virtuoosimaisuutta, mutta en rakastanut.

Mutta ingenium on arvoitus: sitä ei voi opettaa, toisaalta se ei ole synnynnäinenkään, se on jotain muuta. Siinä missä genius oli selvästi maskuliininen, siinä roomalaiset uskoivat että ingenium on kolmatta sukupuolta.

Ehkä roomalaiset aavistivat että uusi, tulossa oleva lahjakkuus on aina jotain määrittelemätöntä, jotain mihin verrattuna nykyiset lahjakkuuden määritelmät ovat jälkeen jääneitä. No, odotan ehkä liikaa, niin kuin tällaisilta iduilta aina, mutta katsotaan nyt millainen kasvi ja asia tästä ingeniumista kehittyy.
Site Meter